НачалоНовини 2022/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.07.2022 - Около 100 горски служители и пожарникари гасят пожара в иглолистните гори в землището на с. Калугерово

Около 100 горски служители и пожарникари гасят пожара в иглолистните гори в землището на с. Калугерово, обл. Пазарджик. Възникналият на 21.07.2022 г. горски пожар към момента е обхванал площ от около 1000 дка, основно държавни горски територии – иглолистни култури на възраст от 40 до 60 години. За координиране дейностите по овладяване на огнената стихия на място е и зам.-министър Валентин Чамбов.

Към настоящия момент активните действия по потушаването му се извършват от служители на ПБЗН и около 100 горски служители от ТП ДГС Пазарджик, Панагюрище, Алабак, Чепино, Пещера, Ракитово, Белово и РДГ Пазарджик. Към момента пожарът се разпространява на голям фронт низово, като за спирането му се изграждат противопожарни просеки с тежка техника, включително и на „Асарел Медет" АД, гр. Панагюрище, при което се отстранява всичката дървесна, храстова и тревна растителност. 

От сутринта в гасателните дейности са се включили 2 специализирани хеликоптера. 

От началото на годината са възникнали 260 горски пожара, които са засегнали горски площи в размер на 21 802 дка.

Напомняме, че по време на пожароопасния сезон, който е обявен в цялата страна е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии, освен на обособените и обозначени за тази цел места. 

Изпълнителна агенция по горите и Министерство на земеделието отправя отново апел към всички граждани да бъдат с повишено внимание и да спазват противопожарните правила при пребиваване в горските територии, както и в непосредствена близост до тях.

При забелязване на пожар незабавно трябва да се подаде информация на тел. 112, тъй като навременната реакция е от ключово значение и значително би намалила размера на причинените щети.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност