НачалоНовини 2022/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

02.04.2022 - КАК МОЖЕМ ДА ПРЕДПАЗИМ ГОРИТЕ ОТ ПОЖАРИ?

В днешно време няма човек, който да не знае колко опасни могат да бъдат пожарите, може би освен малките хора, каквито сте вие децата и за това – нека ви запознаем с тях. 

Пожарът е процес, при който огънят бързо и неконтролируемо изгаря всичко по пътя си, като създава опасност за живота и здравето на хората, животните, растенията и разрушава местата, на които се разпространява. Или по-просто казано – пожарите унищожават тревите, храстите, дърветата, животните и техните местообитания, храната им, замърсяват се изворите и потоците, а последиците от тях оказват влияние за дълъг период от време.

Освен прякото влияние върху растенията и животните, големите горски пожари оказват влияние върху климата чрез отделяне на голямо количество вредни газове, прах и повишаване на температурите. По този начин те оказват влияние и върху хората, които губим част от тези гори и всички ползи, които те ни носят.

Възникването на всеки горски пожар е голямо предизвикателство за нас - лесовъдите и за пожарникарите, тъй като загасяването му е много опасна и трудна задача по ред причини. Понякога, ако пожарът е възникнал в труднодостъпни планински терени или в иглолистни гори, това може да продължи с дни или седмици и съответно загубите да са наистина огромни.

За да избегнем или да намалим вероятността от възникване на горски пожар, лесовъдите полагаме специални грижи за горите. Поддържат се площи във вид на ивици около най-уязвимите гори (иглолистните например), почистени от суха трева и други материали, които могат са се запалят лесно. Тези ивици помагат да се ограничи разпространението на пожарите в тези гори. Също така извършваме специални залесявания с широколистни дървесни видове, които са по-устойчиви на пожари, между иглолистните гори и открити площи като пасища, поляни, ниви, в които често възникват пожари, и така те играя ролята на щит, в който пожарът може да се овладее по-лесно. Изграждаме т.нар. пожаронаблюдателни кули и други известителни системи за ранно локализиране на пожарите. Изграждат се точно определени, обезопасени места в горите, в които посетителите могат да си запалят огън и т.н.

Вие също можете да предпазите горите от пожари като:

не изхвърляте в природата стъклени бутилки, стъкла или други стъклени предмети, които могат да изиграят ролята на лупа и да предизвикат пожар (като цяло не трябва да се изхвърлят отпадъци в гората);

когато ходите на разходка в гората с родителите си и решите да си запалите огън – да го направите на определените места, да не оставяте огъня без надзор, а когато си тръгнете да се уверите, че е добре загасен;

да не си играете с кибрити, запалки, лупи и други, които могат да предизвикат огън;

да не палите огън без присъствието на възрастен човек с вас;

да настоявате възрастните, които пушат да не си изхвърлят фасовете от цигари, още повече незагасени, в природата;

Разбира се, всички тези препоръки важат не само за неделната ви разходка в гората, а за всяко едно място, на което се намирате, включително и собственият ви дом.

А какво можете да направите, ако забележите възникнал пожар: ако е в близост до вас, да се отдалечите на безопасно разстояние (далече от него) и след това да се обадите на тел. 112, за да съобщите за пожара или да се обадите на някой възрастен, който да го направи вместо вас. И в никакъв случай да не се опитвайте да го гасите, защото може да пострадате.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност