НачалоНовини 2021/12Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

16.12.2021 - Коледна работилничка на парк „Българка” – „Да използваме непотребното”

Стари амортизирани автомобилни гуми, получиха нов живот в коледната работилничка на парк „Българка” – „Да използваме непотребното”. Този път тяхната задача има съвсем друго предназначение и вместо част от превозното средство, ще бъдат част от коледната и новогодишна украса на нашия град Габрово.

Инициативата е на Природен парк „Българка”, но с изпълнението на задачите се заеха петокласници от Основно училище „Ран Босилек” в Габрово. Обзети от ентусиазъм, сръчност и въодушевление, за кратко време изобретателните детски ръце преобразиха непотребните отпадъци в снежни веселушковци.

Освен тяхното училище, снежните човеци ще красят офиса на Дирекцията на парк „Българка” и входа на Педиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово. Коледната работилница на природен парк „Българка” – „Да използваме непотребното” е традиционна и нейната цел е да се насърчи осъзнатото и разумно използване на стоките и услугите.

Съвременният потребителски пазар е непрекъснато бомбандиран от реклами за нови продукти и неусетно консумацията се превръща в значима част от нашия живот, изпълвайки мислите ни и изчерпвайки нашите финансови средства. Отношението към потребителските стоки като краткотрайни е навик придобит от съвременния човек и с право обществото ни е наречено консуматорско.

Идеята на инициативата е свързана с развиването на умения за наблюдение и чувствителност към отпадъците и боклука. За да се намали използването на природните ресурси, съвременното общество е изправено пред предизвикателството за постигане на устойчиво развитие.

Образователните инициативи на природен парк „Българка” имат за цел да въздействат за повишаване на съзнанието и изграждането на екологосъобразно мислене на младия човек. Затова и конкретната инициатива е свързана с действия в посока на осъзнато и разумно използване на стоките и материалите, които ни заобикалят.

Насърчава се изграждането на навици за многократна употреба на използваните продукти, тяхното рециклиране и обработка.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност