НачалоНовини 2021/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.06.2021 - ДПП Персина отбеляза Международния ден на река Дунав

Интерактивно корабче, оборудвано с образователни игри посрещна днес десетки деца от гр. Плевен по случай Международния ден на река Дунав.  Проектът бе изненада з децата, подготвена от експертите от ДПП Персина. 

Инсталацията е оборудвана с монитори и зона за игри, в която подрастващите могат да научат повече за живота на рибите и биоразнообразието на река Дунав. 

Интерактивната лодка гостува днес на Регионален Исторически Музей – гр. Плевен, а на 2 и 3 юли ще бъде изложена пред посетителския център на ДПП Персина и ще бъде част от фестивалната програма на празника на „Къдроглавия пеликан“. 

Експертите изненадаха малките посетители и с макет на пеликан в реален размер. По интересен начин децата научиха с какво се храни птицата, как да я пазим и защо. 

След днешният ден малките природолюбители вече ще знаят, че къдроглавият пеликан е световно застрашен вид птица. 

От 2016 г., след 70-годишно отсъствие, той отново гнезди на територията на природния парк. Защитената територия е второто място в България, на което гнезди къдроглав пеликан след резервата „Сребърна“.

Природен парк "Персина" е единствен разположен по българското поречие на река Дунав и празникът на реката е важен ден, в който се популяризира необходимостта от опазването на най - международната река в света, като уникална и богата на биоразнообразие екосистема.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност