НачалоНовини 2021/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

24.06.2021 - Еньовден в ПП „Шуменско плато“

Десетки шуменци се качиха тази сутрин на Шуменското плато, за да посрещнат Еньовден. Те се включиха в традиционния фестивал „Зелени слънца“, организиран ежегодно на днешния ден от дирекцията на ПП „Шуменско плато“.

Подготвени бяха билки и цветя, от които беше изплетен Еньовски венец. Всеки си взе китка за здраве.  Хората посрещнаха изгрева на Слънцето точно в 5.32 ч сутринта и извиха Еньвско босо хоро под изплетения венец. От Дирекцията на парка бяха осигурени награди и питки с мед.

24 юни – Еньовден, се отбелязва в народните традиции като празник на слънцето, билките и водата. Според поверието, на този ден лечебните растения имат най-голяма сила, а който посрещне изгрева ще е здрав през цялата година. Берат се 77 билки и половина, като половинката лекува болестта без име. 

На територията на природния парк се срещат  255 лечебни растения, 68 от които имат природозащитен статус. Дирекцията на парка напомня, че е забранено брането, изкореняването и унищожаването на защитените видове. Събирането на билки трябвя да става внимателно, без да се изтръгват корените.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност