НачалоНовини 2022/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

13.07.2022 - Десетокласници почистиха заслон "Теменуга" по време на ученическата си практика

Експерти от Природен парк „Шуменско плато“ съвместно  с десетокласници от СУ „Трайко Симеонов“ гр. Шумен почистиха заслон „Теменуга“. Мероприятието е ученическа практика за полезните и вредни дейности в горите, включена в обучителната програма на учениците от специалност „Спортно-туристически дейности“ и е част от дългогодишно споразумение за сътрудничество между училището и Дирекцията на парка.

Експертите от Парка показаха на терен основните туристически маршрути, веломаршрутите, видовете маркировки и парковата инфраструктура и теоретично представиха на младежите видовете водачество, задължителната екипировка, както и правилата за опазване на горите при посещение на туристи. 

Учениците научиха любопитна информация за флората, фауната на Парка и за лесовъдската професия. Те не само се запознаха с най-разпространените дървесни видове по Дендрологичната пътека, но и премахнаха по част от маршрута избуяла растителност. 

По време на заниманията се проведоха и дискусии, като всеки ученик направи свое предложение как парка да стане още по-привлекателно място за туристите. Най-обсъжданата идея беше да се построи лифт за по-лесен достъп до защитената територия, който да бъде и вид атракция за града.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност